TROSSAMFUNDEN OCH FLYKTINGARNA

I december 2015 beslutade regeringen att anslå särskilda bidrag till trossamfunden för arbete med flyktingar. Reportageboken Trossamfunden och flyktingarna är tänkt att på ett lättillgängligt sätt illustrera vilken verksamhet som tog del – och fick en extra skjuts – av dessa offentliga medel.

Hösten 2015 var speciell på flera sätt. Aldrig tidigare hade så många människor varit på flykt i världen. 2015 var också det år då rekordmånga flyktingar kom till Europa. Till Sveriges nordliga breddgrader tog sig över 160 000 personer. Detta innebar en stor utmaning för svenska myndigheter. Men det offentliga fick hjälp från civilsamhället. Organisationer, föreningar, församlingar, tillfälliga nätverk och enskilda människor engagerade sig i mottagandet av flyktingarna.

Trossamfunden och flyktingarna är ett försök att ge en inblick i denna verklighet. Det är inte en utvärdering eller en kritisk granskning av vad samfunden gör, utan tio korta nedslag på olika platser i Sverige. Ambitionen har varit att på ett konkret sätt visa vad trossamfunden gör för flyktingar — och hur de går tillväga.


Läs alla reportagen här:

Förord: "Jag kommer att fortsatta kämpa for en bättre framtid här”

För sextonårige Hadi Ebrahimi Hazara blev 2015 ett dramatiskt år. Det var året då han bestämde sig för att fly från Iran till Europa och slutligen landade i Sverige. Idag bor han i Skåne och pluggar på gymnasiet. I detta förord berättar Hadi om resan han gjort, sin familj – och vad han hoppas på i framtiden. Läs hela förordet (PDF 230 KB Pdf, 229.7 kB, öppnas i nytt fönster.).

Vinterkläder som värmer och välkomnar

(Reportage från S:t Thomas katolska församling i Lund)

S:t Thomas församling i Lund fungerar som en portal in i det svenska samhället för nyanlända flyktingar. Församlingsmedlemmen Ivette Arroyo kom själv som invandrare till Sverige för sex år sedan. Nu har hon har startat Flyktingar Lund, en omfattande verksamhet för de nyanlända. Läs hela reportaget (PDF 2,8 MB Pdf, 2.8 MB, öppnas i nytt fönster.).

Hantverk, skönhet och samtal på Café Zahra

(Reportage från Saronkyrkan i Göteborg)

Zahra betyder blomma på arabiska och prinsessa på svenska.
– Så det passar bra eftersom vi vill att kvinnor ska få känna så när vi är tillsammans. Namnet är också bra för att det inte går att säga fel. Det funkar på alla språk, säger Sara Brunnegård som ansvarar för verksamheten. Läs hela reportaget (PDF 2,3 MB Pdf, 2.3 MB, öppnas i nytt fönster.).

Lyckans gitarrorkester

(Reportage från Smögens missionskyrka)

Smögens Missionskyrka är en frikyrkoförsamling på Sveriges västkust där många
har engagerat sig för flyktingar. Ett av församlingens initiativ är en gitarrorkester.
Lyckans gitarrorkester. Läs hela reportaget (PDF 2 MB Pdf, 2.1 MB, öppnas i nytt fönster.)

Faddrar som förstår och förklarar

(Reportage från Imam Ali Center i Järfälla)

Inom det shiamuslimska samfundet har tillströmningen av nya besökare varit påtaglig de senaste åren. Till stor del handlar det om persisktalande flyktingar med afghansk bakgrund. I Järfälla norr om Stockholm ligger Sveriges största shiamoské, Imam Ali Islamic center, och hit söker sig många med frågor om allt ifrån parkeringsregler till hur man ska uppfostra sina barn. Läs hela reportaget (PDF 2,2 MB Pdf, 2.2 MB.)

Soppa, sång och samhörighet i Akalla

(Reportage från Frälsningsarmén i Stockholm)

Frälsningsarméns kvinnocenter i Akalla har funnits sedan 1996. Här träffas
kvinnor från hela världen för att sjunga, träna svenska och mötas. Möten i både
glädje och sorg. Läs hela reportaget (PDF 1,85 MB Pdf, 1.9 MB, öppnas i nytt fönster.)

Som att komma hem

(Reportage från syrisk-ortodoxa kyrkan i Tensta och Linköping)

Varma vinterkläder. Krångliga brev på myndighetsvenska. Själavårdande samtal. Med små och stora insatser servar den syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige sina nyanlända bröder och systrar. Och det gör den med sina egna kulturella referenser, på sitt eget språk. Ett språk och koder som flyktingarna förstår. Läs hela reportaget (PDF 1,8 MB Pdf, 1.8 MB, öppnas i nytt fönster.)

Goda grannar – med flyktingarnas hjälp

(Reportage från Stockholms moské och Svenska kyrkan)

I kvarteret mellan Stockholms moské och Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm ligger Goda grannars mottagning. Här möts Stockholms moské och Svenska kyrkan i ett unikt samarbete där nyanlända flyktingar kan få stöd och vägledning. Läs hela reportaget (PDF 1,8 MB Pdf, 1.8 MB, öppnas i nytt fönster.)

”Här glömmer vi alla våra problem”

(Reportage från Eritreansk-ortodoxa kyrkan i Stockholm)

Den svensk-eritreanska invandrargruppen har växt mycket de senaste åren. Detta ställer stora krav på den eritreansk-ortodoxa kyrkan i Sverige som fortfarande är ett litet samfund med små resurser. I norra Stockholm samlas man flera gånger i veckan för fira gudstjänst,undervisa och umgås. Läs hela reportaget (PDF 2,1 MB Pdf, 2.1 MB, öppnas i nytt fönster.)

Världen har klivit in

(Reportage från Pingstkyrkan i Timrå )

Idag är bänkraderna proppfulla i Timrå Pingstkyrka. Men så var det inte för ett par år sedan – församlingen har ökat mycket på sistone. Ökningen beror på en stor tillströmning av nyanlända invandrare och flyktingar. Något som ger positiva ringar på vattnet för den lilla Norrlandsförsamlingen Läs hela reportaget (PDF 1,8 MB Pdf, 1.8 MB, öppnas i nytt fönster.).

Här växer man in i det svenska samhället

(Reportage från Tibetanska buddhistiska gemenskapen i Bjästa)

Birgitta Rosén från den Tibetanska buddhistiska gemenskapen har organiserat en
odlingscirkel i för nyanlända. Här får deltagarna både chansen att odla sina svenska språkkunskaper och den svenska myllan Läs hela reportaget (PDF 2,3 MB Pdf, 2.3 MB, öppnas i nytt fönster.).