SST har i uppdrag att verka för samordning av trossamfundens insatser i krisberedskapen. Under slutet av 1990-talet blev många kommuner uppmärksammade på vikten av att ha kontakter in i det mångkulturella och mångreligiösa lokalsamhället. Svenska kyrkan har en lång och viktig tradition av samverkan med samhället kring krisberedskap, medan övriga samfunds kompetens inte tagits tillvara i samma utsträckning.
SST förmedlar statsbidrag till trossamfund och har därför ett stort kontaktnät. Pastorn, imamen, prästen och andra församlingsarbetare samt den aktive medlemmen kan betyda mycket i krisberedskapen. Dessutom finns kyrkor, moskéer och andra församlingslokaler. Arbetet görs i nära samverkan med MSB, myndigheten för samhällskydd och beredskap. I budgetpropositionen 2007 skriver regeringen så här:
"Vid kriser och katastrofer är behovet omfattande av insatser från trossamfunden. För en effektiv samverkan med andra parter behöver trossamfunden samordna sina insatser".
SST:s roll är bl. a att sammanföra kommunens beredskapsansvariga med trossamfunden lokalt. Det kan ske genom ekumeniska råd, lokala interreligiösa grupper eller att kommunen ber Svenska kyrkan om hjälp att samordna trossamfunden. SST:s uppdrag blir att lyfta fram goda arbetsmodeller och intressanta exempel.
Intresserad av veta mer?
På myndighetens särskilt framtagna sida för krishandledning sstkrishandledning.se har vi samlat goda råd om hur, var och när kommuner och landsting/ regioner kan samverka och samarbeta med trossamfund såväl i vardag som i kris.
Besöksadress: Gustavslundsvägen 18, 2 tr, Bromma
Postadress: Box 140 38, 167 14 Bromma
Telefon: 08-453 68 70 / Fax: 08-453 68 29 / e-post: info@myndighetensst.se