Bidrag för säkerhetshöjande åtgärder
Statsbidragets syfte är att tillgodose behov av säkerhetshöjande åtgärder hos organisationer inom det civila samhället vars verksamhet påverkas av rädsla för hot, våld och trakasserier. Det grundläggande regelverket för det här bidraget finns i förordning (2018:1533) om statsbidrag för säkerhetshöjande åtgärder till organisationer inom det civila samhället.
Vilka kan söka bidraget?
Bidrag kan sökas av organisationer som är verksamma inom det civila samhället: Statsbidragsberättigade trossamfund, församlingar och föreningar som är medlemmar i trossamfund, registrerade trossamfund, ideella föreningar och stiftelser.
Vad kan bidrag beviljas för?
Projektbidrag och verksamhetsbidrag för säkerhetshöjande åtgärder kan beviljas för:
- Skydd av byggnader, lokaler eller andra anläggningar där organisationen bedriver verksamhet, och
- Personella resurser eller tekniska lösningar för bevakning av sådana byggnader, lokaler och andra anläggningar.
Verksamhetsbidrag kan även beviljas för andra typer av säkerhetshöjande åtgärder. För att beviljas ett verksamhetsbidrag för andra typer av säkerhetshöjande åtgärder än de som beskrivs i punkt 1. och 2. ovan, bör både sökande organisation och åtgärder ha bred verkan och långsiktiga förväntade effekter.
För organisationer som inte är statsstödsberättigade trossamfund gäller, att för att beviljas bidraget ska organisationens verksamhet påverkas av rädsla för hot, våld eller trakasserier som har samband med hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, kön, ålder, funktionsnedsättning, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck eller annan liknande omständighet, eller organisationens arbete mot rasism eller liknande former av fientlighet. För statsstödsberättigade trossamfund är detta grund för prioritering.
Statliga eller kommunala stiftelser samt stiftelser som kontrolleras av företag eller som har som ändamål att främja en enskild familj eller släkt kan inte beviljas bidraget.
Bidrag kan inte beviljas eller betalas ut till en sökande som har skulder för svenska skatter eller avgifter hos Kronofogdemyndigheten eller är under rekonstruktion, i likvidation eller försatt i konkurs.
Bidrag kan inte lämnas för åtgärder för vilka det har beviljats annat offentligt stöd.
När kan bidraget sökas?
Bidraget kan sökas till och med den 16 september 2024. Nästa ansökningsperiod infaller i november 2024.
Hur går ansökan till?
Bidraget söks i myndighetens e-tjänst.
Observera att en förutsättning för att kunna söka bidraget är att organisationen registrerats som användare i e-tjänsten. Organisation som ska söka bidraget behöver ha inkommit med sin organisationsregistrering i god tid innan ansökan för säkerhetsbidraget.
Hur bedöms ansökan?
För att bevilja bidrag måste först och främst de formella kraven vara uppfyllda. Därtill gör SST en prioritering. Behovet av säkerhetshöjande åtgärder bedöms, med utgångspunkt i hur organisationens verksamhet påverkas av rädsla för hot, våld eller trakasserier som har samband med hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, kön, ålder, funktionsnedsättning, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck eller annan liknande omständighet, eller organisationens arbete mot rasism eller liknande former av fientlighet. Vidare tittar vi på insatsernas kapacitet att leda till önskat resultat.
Innan beslut om bidrag fattas inhämtar SST synpunkter från Polismyndigheten. Polismyndigheten redovisar sin bedömning av behovet av de åtgärder som ansökan innehåller.
Om villkor och redovisning
När SST beviljar bidrag, beslutas samtidigt om villkor för bidraget och när bidraget ska redovisas. För att pengarna ska betalas ut, behöver sökande organisation bekräfta att den accepterar villkoren.
Redovisningen ska göras i vår e-tjänst. Bidragsmottagaren ska också, om möjligt, redovisa vilka resultat som har uppnåtts och hur resultaten förhåller sig till det ändamål som bidraget har beviljats för.
En revisor ska granska om den ekonomiska redovisningen är tillförlitlig och om räkenskaperna är rättvisande. Revisorns yttrande över granskningen ska bifogas redovisningen. Om det bidrag som har tagits emot uppgår till minst fem prisbasbelopp enligt 2 kap. 6 och 7 §§ socialförsäkringsbalken, ska revisorn vara auktoriserad eller godkänd.
Läs mer:
Riktlinjer som SST har antagit för bidraget:
Statsbidragsförordningen:
En sammanställning över vanliga frågor och svar om bidraget och ansökan:
En guide som presenterar vilka frågor som sökande ska besvara och vilka bilagor som ska skickas med:
Sök bidraget:
Frågor om bidraget besvaras på: sakerhetsbidrag@myndighetensst.se