ÅKES BLOGGTEXTER: 2017

2017-10-02

 

Har vår Regeringsform en egen matematik?

Tycker ni det är en konstig fråga? För 70 år sedan borde den inte varit det, men kanske för 40 år sedan eller idag. Vad jag tänker på är det som hände i Europa under 1940-talet. Ni får ursäkta mig för att jag tid som annan kommer tillbaka till vad vår Regeringsform säger i sitt första kapitel och andra paragraf, nämligen: ”Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.”

Om vår regeringsform säger att den skyddar alla människors lika värde och värdighet kan vi då samtidigt säga att vi också ska skydda dem som i ord och handling visar att de inte erkänner detta? Kort sagt är människovärdet en förhandlingsfråga?
Vad jag vill påstå är att vår regeringsform har en egen matematik. Det är nämligen så här: Antingen har du ett människovärde eller så har du det inte. Vi kan till exempel aldrig säga att du har ett människovärde till 75% och de som vill förneka dig detta på grund av religion, etnisk bakgrund, sexuell identitet och så vidare - till 25%, så har du mer och därför vinner, eller tvärtom. Detta är något vi sett i Borlänge, Falun, Karlstad, Norrköping, Umeå och så vidare. Nej, ditt människovärde, din frihet och värdighet har du till 100% eller inte alls, för att du är människa.
Detta är en av få saker och kanske den enda som aldrig är förhandlingsbar. Därför kan vi aldrig heller säga att om du får 45% religionsfrihet så har majoritetssamhället skött sig rätt bra och det får väl duga. Detta oavsett om frågan gäller möjligheten att bygga en religiös byggnad, försvara sin religionsfrihet, få klä sig enligt sin övertygelse (även ha hatt i kyrkan på första advent), skydda sin möjlighet och rättighet att fira sina religiösa högtider eller bara få vara den man är.
I vårt land, oberoende om du och jag är födda här eller kommit hit (själv kom min släkt till Sverige 1628, lite tidigare än vår kungafamilj), har vi både rättighet, möjlighet och skyldighet att stå för den enskilda människans frihet och värdighet samt att också få möta alla våra medsvenskar på samma sätt. Kort sagt, det handlar om dig och mig.
Tyvärr ser jag allt för ofta dels det senaste året i Borlänge och Falun och dels nu i Göteborg att så inte är fallet. Jag menar inte bara i tanke och åsikt, utan också med stöveltramp som grusar, skymfar och under fanors skugga förmörkar din och min frihet och värdighet.
Det som ibland verkar förena gamla tider med Nya Tider är hatet mot den andre och mot det annorlunda, oavsett vad det numera kan vara. För ett tag sedan kallades jag för en vänsterextremistisk muslimkramare, vilket jag i sig tar som en komplimang. Undrar vad jag skulle ha kallats i början av 1940-talet? Gamla tider ska övervinnas med framtiden, där du och jag är ett vi. En framtid som börjar idag.

Åken inviger Manda aug 17

2017-09-07

Ett Sverige som blir rikare

I slutet av juli i år var jag inbjuden till Dalby utanför Lund för att vara med och ta första spadtaget, som visade sig vara att lägga första tegelstenen, för Mandeiska Sabeiska församlingens Manda.

Det är deras religiösa byggnad. Detta är den första Manda som byggs inom EU. Övriga Manda, i t ex Sverige, är köpta och ombyggda lokaler, t ex från Jehovas vittnen i Sandviken eller Pingstkyrkan i Hallsberg. Jag talade om att denna dag inte bara var historisk utan också skedde på historisk mark. Tänkte på Dalby kyrka i närheten och dess symbolik för den religion och kultur som kom till Norden för drygt 1000 år sedan - Kristendomen. I dag kommer nya religioner och kulturer och berikar vårt land. Jag talade också om att vara på flykt men inte vara flykting, om att inte ha något hem att längta till men att kunna bygga sitt hem - sin Manda. Ett hem där många för första gången får vara den man är – mandé.

Åke på pride 17

2017-08-07

Pride - det handlar om våra skyldigheter

Har nu kommit hem från årets Prideparad. Det är tredje året i rad jag går med mitt fackförbund ST. Jag är glad i själen eftersom detta är Sveriges största årliga demokratimanifestation. Att deltagarna är glada och olika - och olika mycket - klädda gör det ju inte sämre. Jag har ont i fötterna efter att ha gått hela sträckan, 4.3 km. Trött i ryggen efter att jag varit med och burit ST:s banderoll hela vägen.

Varför ska vi som företrädare för staten och chefer i staten delta? Många säger att det är en möjlighet för oss att visa på vad regeringsformen säger om vår uppgift att slå vakt om alla människors lika värde. Men en möjlighet kan jag skjuta på eller vänta på att det kommer en bättre. Detta handlar inte om våra möjligheter. Detta handlar om våra skyldigheter och de kan man aldrig skjuta upp. Hoppas att ännu fler av mina kollegor bland myndighetscheferna också ser det så och att vi ses nästa år under Europride.