Myndigheten för stöd till trossamfund
Myndigheten för stöd till trossamfund

Genomföra kunskapshöjande insatser för att förebygga och motverka antimuslimsk rasism

Myndigheten för stöd till trossamfund (SST), i samverkan med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), har fått regeringens uppdrag att under perioden 20 juni 2024 till 1 mars 2027 genomföra kunskapshöjande insatser riktade till kommuner för att förebygga och motverka antimuslimsk rasism.

Bakgrund till uppdraget

Antimuslimsk rasism är ett samhällsproblem som påverkar många människors liv och begränsar deras möjligheter att delta på lika villkor i samhället. Forskning och myndighetsrapporter visar att muslimer i Sverige utsätts för diskriminering, hatbrott och exkludering, ofta i skolan, på arbetsmarknaden och i offentliga miljöer. Regeringen har därför gett Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) tillsammans med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) i uppdrag att genomföra kunskapshöjande insatser för att förebygga och motverka antimuslimsk rasism. Uppdraget är en del av regeringens handlingsplan mot rasism och hatbrott Länk till annan webbplats.. Vilka övriga insatser som görs av regeringen i arbetet mot antimuslimsk rasism kan du läsa om här Länk till annan webbplats..

Kommuner har en nyckelroll i arbetet mot rasism och diskriminering, men många saknar tillräcklig kunskap om muslimers erfarenheter och om hur en inkluderande dialog med det muslimska civilsamhället kan stärkas. SST:s tidigare kartläggning Länk till annan webbplats. visar att endast ett fåtal kommuner har formaliserade kontakter med trossamfund, vilket försvårar möjligheterna till långsiktig samverkan.

Detta projekt syftar till att stärka kommunernas arbete genom att tillhandahålla kunskap, verktyg och metoder för att förbättra dialogen med det muslimska civilsamhället, identifiera och hantera antimuslimsk rasism samt skapa mer inkluderande kommunala verksamheter.

Projektets genomförande

Projektet löper från juni 2024 till mars 2027. Arbetet bedrivs i nära dialog med kommuner, muslimska organisationer och relevanta myndigheter för att säkerställa att insatserna är välförankrade, relevanta och användbara.

Projektet har en kunskapsbaserad och inkluderande metodik. Under den första fasen samlas kunskap in genom dialogmöten i utvalda kommuner. Här kartläggs hur antimuslimsk rasism tar sig uttryck i kommunala verksamheter och hur relationen mellan kommunerna och det muslimska civilsamhället ser ut idag. Erfarenheter och goda exempel dokumenteras för att sedan ligga till grund för vägledning och kunskapsspridning. I nästa fas väljs pilotkommuner ut för att testa och utveckla metoder för att förbättra dialog och samverkan på specifika kommunala ansvarsområden.

Projektet kommer att resultera i en vägledning och kompletterande utbildningsmaterial som lyfter muslimers erfarenheter och hur kommuner kan arbeta mot antimuslimsk rasism samt främja en dialog med sitt lokala muslimska civilsamhälle. Under hela processen sker återkommande avstämningar med en referensgrupp bestående av representanter från det muslimska civilsamhället samt en myndighetsgrupp med relevanta aktörer.

Genom en kombination av forskning, praktisk samverkan och erfarenhetsutbyte skapas hållbara lösningar för att stärka kommunernas förmåga att hantera och motverka antimuslimsk rasism.

Målsättningar

Projektet syftar till att ge kommunerna konkreta verktyg och ökad förståelse för hur antimuslimsk rasism påverkar både individer och samhället i stort. De övergripande målen är:

  • Ökad kunskap – kommunala tjänstemän ska få en djupare förståelse för hur antimuslimsk rasism tar sig uttryck, vilka konsekvenser den har och hur den kan motverkas.
  • Bättre dialog och samverkan – kommunerna ska utveckla sin förmåga att föra en inkluderande dialog med muslimska organisationer och medborgare, vilket främjar ökad tillit och samverkan.
  • Stärkt kommunalt arbete – genom vägledning, utbildningsmaterial och konkreta exempel får kommuner stöd i att integrera kunskap om antimuslimsk rasism i sina verksamheter.

Genom att rusta kommunerna med kunskap och verktyg kan vi tillsammans skapa förutsättningar för att öka ett ömsesidigt förtroende och förebygga och motverka rasism och diskriminering.

Kontaktperson: Mirjam Katzin, projektledare, mirjam.katzin@myndighetensst.se

Läs mer

Uppdraget i sin helhet

Redovisning

SST ska senast den 1 mars 2025 respektive den 1 mars 2026 delredovisa och den 1 mars 2027 slutredovisa uppdraget till Regeringskansliet.