Publicerad: 2022-05-03

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Förstärkning till kunskapsuppdraget

SST välkomnar Frederic Brusi som kommer att jobba 50 procent på myndigheten med Kunskapsuppdraget fram till årskiftet.

Vad lockade dig till SST?
– SST är en av de mest spännande myndigheterna och berör en mängd viktiga samhällsfrågor utanför samfundsrelaterade frågor i sig. Utöver de spännande sakfrågor SST handlägger, tror jag det handlar om Ragnar Thoursie. Han är en av mina favoritpoeter och han valde att bli statstjänsteman. Jag tror att jag i någon utsträckning modellerar mig efter honom.

Vad har du gjort innan?

– Sedan 2015 har jag arbetat på heltid på Stockholms Universitet, först på avdelningen för Mellanösternstudier och sedan på Religionshistoria. De senaste åren har jag varit anställd som doktorand och undervisat samt forskat. Innan det var jag anställd på SST som projektledare inom det utökade demokratiuppdraget myndigheten hade då. Ursprungligen är jag faktiskt kock och jobbade över tio år inom hotell- och restaurangbranschen i både Sverige och utomlands.

Vad ser du mest fram emot i din nya tjänst?

– Jag tycker att det ska bli oerhört kul att få återknyta med gamla bekanta och såklart att träffa nya. Det finns en unik samlad kompetens på SST som är fantastisk att få ta del av. Det ska också bli jätteroligt att få den där mer nära kontaktytan med en del av det religiösa Sverige ur ett mer vardagligt perspektiv. För att parafrasera den norska antropologen Thomas Hylland Eriksen, det är ofta frågan om små platser men det rör stora frågor. För bekännande religiösa är såklart helighållna texter och platser viktiga, men teologier, riter och praktiker existerar i kulturella miljöer och därför blir alla religioner föränderliga och kontextuella över tid och geografi. Det är därför ett spännande privilegium att få följa dialogen mellan statens behov och perspektiv och trossamfundens.

Vad gör du på din fritid?

– Mycket är kopplat till mina barns intressen. Amerikansk fotboll, cheerleading och skateboard. Får jag välja helt själv så spelar jag gitarr med en populärmusiksorkester. Det bästa är nog att lämna mobilen hemma och ta några dagars vandring på Roslagsleden, eller Sörmlandsleden.