Moskén i Trollhättan

Publicerad: 2022-04-13

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Monetär insamling till förmån för Ukrainas folk

Tätt inpå Rysslands invasion av Ukraina, började förfrågningar komma från Bosniakiska Islamiska Samfundets medlemmar, vad kan vi göra för att hjälpa till?

För 30 år sedan invaderades Bosnien och många människor såg sina hem förstöras och tvingades på flykt. Idag när Ukrainas folk genomgår samma lidande är viljan att hjälpa stor inom det Bosniakiska Islamiska Samfundet. Sedan några veckor tillbaka är en insamling av pengar startad i Trollhättan.

–Flera av våra medlemmar flydde hit till Sverige, eller har familj eller känner någon som behövde lämna sitt hem och nära och kära för ett tryggare liv i Sverige. Jag tror att många av våra medlemmar därför kan leva sig in extra starkt i vad som pågår just nu i Ukraina, säger Jasmin Dervisevic, sekreterare inom Bosniakiska Islamiska Samfundet i Trollhättan.

Alla pengar som skänks från medlemmarna skickas vidare till det Centrala trossamfundet i Bosnien som säkerställer att Röda Korset får pengarna och att de inte hamnar i orätta händer. Bosniakiska Islamiska Samfund runt om i hela världen har startat lokala monetära insamlingar som sedan skickas vidare centralt.

–En central insamling underlättar administrationen. Viljan att skänka pengar är och har varit stor och jag tror säkert att fler initiativ kommer att starta för att stötta Ukrainas folk beroende på hur situation utvecklas, avslutar Jasmin Dervisevic.